You are viewing naka_sf

Previous Entry | Next Entry

Cheese Pudding and Fresh Cheese

ochki
Like my mother used to make. This recipe is very popular in Russia. Any fresh cheese can be used: ricotta, cottage cheese, farmers cheese (preferably). I make my own cheese with buttermilk.
The best way to serve this pudding at room temperature with big dollop of sour cream.






cheese pudding:
1 1/2 lb fresh cheese
2 large eggs
5 tbs sugar
2 tbs semolina or farina flour  +1 tbs semolina flour additional to coat the pan
1 vanilla been
2 tbs sour cream
3 tbs raisins
1tbs oil or butter to grease the baking dish
Sour cream for serving



fresh cheese:

1 gallon buttermilk
It makes about 1½ lb cheese



1. Bring buttermilk to a boil over medium heat.



2. Reduce the heat and simmer for 5 more minutes.
3. Let it cool to room temperature.



4. Strain.


 








1. Preheat oven to 350°F-180°C.



2. Split the vanilla been lengthwise with a knife, then place it on a cutting board and run the sharp edge of a paring knife down the been to scrape the inside of the vanilla bean.



3. Mix well together eggs, sugar, sour cream, and vanilla.



4. Mix in cheese until creamy.
5. Add semolina flour and mix little more.



6. Fold in raisins.



7. Grease the baking dish.
8. Coat with semolina and shake off excess.





9. Bake for an hour or until golden brown.





Comments

( 5 comments — Leave a comment )
(Anonymous)
Dec. 24th, 2008 12:14 am (UTC)
Творожий Вторник
Утренний аромат запеканки окончательно рассеял зимнюю стужу и туман в головах затерянных в ежедневной гонке за орденами и обедом работников умственного труда третьего центрального вычислительного центра имени тов. Сиарса. Сергей Будулаевич, отвественный управляющий платежными процессами, оказался прав - ложка дорога к обеду, а особенно к завтраку!

-Л.
naka_sf
Dec. 24th, 2008 04:21 am (UTC)
Re: Творожий Вторник
ха-ха
Лёня, спасибо, рассмешил... Насомневаюсь, товарищ Сиарс горд своими полными энтузиазма работниками.
Только мой дорогой муж забыл сметану Вам предложить, без которой, по-моему, не тот смак.
lumi_usa
Dec. 24th, 2008 04:00 pm (UTC)
Re: Творожий Вторник
Отсутствие сметаны не омрачило вкуса :) На мой взгляд все было просто замечательно. Браво! Огромное спасибо что делаешь нашу жизнь немного разнообразнее ;)
naka_sf
Dec. 25th, 2008 12:08 am (UTC)
Re: Творожий Вторник
Миша,ну вот и хорошо... для меня самое главное, что вам понравилось. Я просто сама никогда без сметаны есть не буду, мне не нравиться.
lumi_usa
Dec. 25th, 2008 12:24 am (UTC)
Re: Творожий Вторник
Ну ты знаешь куда направить если вдруг сметаны не будет :)
( 5 comments — Leave a comment )