You are viewing naka_sf

Previous Entry | Next Entry

Ankimo (Foie Gras of the Sea)

ochki


Ankimo is a Japanese dish made with monkfish  liver. The mohkfish liver is regarded as a particular delicacy and is often compared to foie gras. Rich and creamy, but yet at the same time very light and delicate.


ingredients: fresh monk fish liver, salt, sake
ponzu, daikon sprouts or grated daikon root, chive or green onion, sriracha chili sauce.
plastic wrap, string, steamer




Soak in cold salted water 2-3 hours, changing water every 30 minutes



Rinse it with sake



Pat it dry.





Remove any blood vessels













Wrap tightly in  plastic or cheesecloth.









Secure both ends with a string.



Poke air holes



Steam for 30 minutes.







Let it cool, then refrigerate for at least 2 hours





Slice ankimo  into discs about 1/3 of an inch.
Present  on a bed of daikon sprouts with ponzu sauce (not too much, it  will overpower the delicate flavor of the ankimo). Finish with sriracha chili sauce and green onion.



Ankimo should be served at cool temperture


 

Comments

( 6 comments — Leave a comment )
(Anonymous)
Dec. 19th, 2008 08:13 pm (UTC)
Рыбка на все вкусы!
А вот какое у этого замечательного блюда человеческое лицо!




Л.
naka_sf
Dec. 22nd, 2008 11:00 am (UTC)
Re: Рыбка на все вкусы!
симпатяга... ням-ням
кстати, мясо этой рыбки, за его схожесть по текстуре и деликатному вкусу с лобстером, называют "poor man`s lobster". хотя мне не понятно почему, monkfish далеко не дешевая рыба, цена почти такая же как у лобстера за фунт. не понятно...
(Anonymous)
Dec. 24th, 2008 12:17 am (UTC)
Re: Рыбка на все вкусы!
Ну не зря говорят же - лобстеров жуй, рябчиков глотай...буржуи проклятые....
:))
-Л.
nyusha81
Jan. 16th, 2009 09:00 pm (UTC)
отлично, у меня как раз этот рецепт - хотелось просто найти кого-то кто пробовал ее так готовить.
Спасибо!
naka_sf
Jan. 17th, 2009 02:21 am (UTC)
pozhaluysta, ya probovala mnogo raz,u menya est` druz`ya kotorie zakazivayut chtob ya sdelala, pochti ne otlichno ot restorannogo.
kstati uzhe prigototovleniy ankimo ochen` xorosho perenosit zamorozku, razmorazhivat` v xolodil`nike, ne teryaet texture i ne stanovit`sya fishy kak nekotorie drugie ribnie produkti
nyusha81
Jan. 18th, 2009 10:33 pm (UTC)
pro mackerel:
я покупаю его уже разделанным, засыпаю морской солью + немного лимонного сока, в холодильник под груз на день - два, потом вымачиваю в молоке как минимум часа 2.
( 6 comments — Leave a comment )